Michael  Smith

(odc.081) łosoś w panierce z wędzonego łososia z sosem ogórkowo-koperkowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.81)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.081) łosoś w panierce z wędzonego łososia z sosem ogórkowo-koperkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 plasterków wędzonego łososia

4 kromki pełnoziarnistego żytniego chleba

55 g masła

1 łyżka musztardy Dijon

6 filetów z łososia (po 175 g)

osuszonych papierowymi ręcznikami

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Zmiksować wędzonego łososia, chleb i musztardę, aż składniki ładnie się połączą. Posypać filety z łososia solą i pieprzem. Rozgrzać dużą i ciężką patelnię, wlać tyle oliwy, aby pokryła dno cienką warstwą. Kiedy zacznie dymić, delikatnie włożyć łososia na patelnię. Obsmażać przez 3-4 minuty, aż będzie rumiany i chrupki, przekręcić na drugą stronę i smażyć dalsze 2 minuty. Włożyć rybę do żaroodpornego naczynia. Podzielić panierkę na 6 równych części, dokładnie pokryć nią filety. Zapiekać aż panierka będzie gorąca i łosoś się dopiecze, ok. 10 minut. Można też nie podsmażać łososia na patelni, tylko upiec surowego pod panierką (20 minut). W małym rondlu podgrzać śmietanę z ogórkiem i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z łososiem.

powrót

Podobne przepisy

Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Halibut na parze w sosie pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tatar z ryb wędzonych
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażony łosoś z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sum marynowany w soku z limonki z sałatką z roszponki i mango
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.