Michael  Smith

(odc.071) polędwiczki wieprzowe w zielu angielskim z rumowo-rodzynkowym sosem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.71)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.071) polędwiczki wieprzowe w zielu angielskim z rumowo-rodzynkowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 polędwiczki wieprzowe

bez srebrnej skórki i cienkiego końca (zostawić do przyrządzenia sosu)

1 łyżka mielonego ziela angielskiego

sól i pieprz

olej

½ szklanki wody

½ szklanki ciemnego rumu

½ szklanki gęstej śmietanki

½ szklanki rodzynek

 

 

Przygotowanie:


Przekroić każdą polędwiczkę na pół (otrzymamy 4 kawałki). Natrzeć zielem angielskim, solą i pieprzem. Rozgrzać olej na dużej patelni (na średnio dużym ogniu), zrumienić polędwiczki z każdej strony, obsmażać przez 15-20 minut (aż będą średnio lub dobrze wysmażone). Zdjąć z patelni i ułożyć na ruszcie, przykryć folią aluminiową. Zlać nadmiar tłuszczu z patelni, wstawić ponownie na gaz. Obsmażyć skrawki polędwiczek. Wlać wodę, zeskrobać kawałki mięsa. Gotować na wolnym ogniu aż odparuje i powstanie szybki aromatyczny wywar. Wyjąć duże kawałki mięsa, wlać rum, śmietankę, włożyć rodzynki. Odparować aż sos ponownie zgęstnieje. Przekroić kawałki polędwiczek na pół, polać sosem, podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.