Michael  Smith

(odc.071) polędwiczki wieprzowe w zielu angielskim z rumowo-rodzynkowym sosem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.71)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.071) polędwiczki wieprzowe w zielu angielskim z rumowo-rodzynkowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 polędwiczki wieprzowe

bez srebrnej skórki i cienkiego końca (zostawić do przyrządzenia sosu)

1 łyżka mielonego ziela angielskiego

sól i pieprz

olej

½ szklanki wody

½ szklanki ciemnego rumu

½ szklanki gęstej śmietanki

½ szklanki rodzynek

 

 

Przygotowanie:


Przekroić każdą polędwiczkę na pół (otrzymamy 4 kawałki). Natrzeć zielem angielskim, solą i pieprzem. Rozgrzać olej na dużej patelni (na średnio dużym ogniu), zrumienić polędwiczki z każdej strony, obsmażać przez 15-20 minut (aż będą średnio lub dobrze wysmażone). Zdjąć z patelni i ułożyć na ruszcie, przykryć folią aluminiową. Zlać nadmiar tłuszczu z patelni, wstawić ponownie na gaz. Obsmażyć skrawki polędwiczek. Wlać wodę, zeskrobać kawałki mięsa. Gotować na wolnym ogniu aż odparuje i powstanie szybki aromatyczny wywar. Wyjąć duże kawałki mięsa, wlać rum, śmietankę, włożyć rodzynki. Odparować aż sos ponownie zgęstnieje. Przekroić kawałki polędwiczek na pół, polać sosem, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Stir fry z jagnięciny
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Souvlaki
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.