Michael  Smith

(odc.069) flambirowane banany


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.69)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

(odc.069) flambirowane banany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

2 banany

obrane i pokrojone na 6 plasterków

2 łyżki cukru

¼ szklanki ciemnego rumu

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Włożyć masło, kiedy zacznie dymić, wrzucić banany i cukier. Podsmażyć i skarmelizować banany. Kiedy będą złote, a patelnia gorąca, podpalić je: odsunąć od siebie patelnię, polać rumem i przytknąć zapałkę (ostrożnie!). Kiedy alkohol się wypali, płomień zgaśnie. Podawać z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.