Anna Olson

Marynowana wołowina


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Marynowana wołowina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka czerwonego octu winnego

¼ szklanki sosu sojowego

2 łyżki musztardy dijońskiej

6 ząbków czosnku

pokrojonych w plasterki

1 cebula

pokrojona w plasterki

3 gałązki rozmarynu

2 łyżki oliwy

1 kg łaty wołowej

gruba sól i kruszony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zmieszaj w misce ocet winny, sos sojowy, musztardę i oliwę. Ułóż mięso w dużym płaskim naczyniu, obłóż na wierzchu cebulą i czosnkiem. Oderwij listki rozmarynu od łodyżek i rozłóż wzdłuż łaty. Zalej mięso marynatą, obróć ostrożnie, żeby cebula, czosnek i rozmaryn trafiły pod spód, przykryj plastikową folią i wstaw na 30 min. (albo najwyżej do 12 godzin przed grillowaniem) do lodówki. W tym czasie raz albo dwa obróć łatę w marynacie. Mocno rozgrzej grill i piecz łatę po 5 minut z każdej strony. Połóż mięso na 3 minuty na desce przed krojeniem. Pokrój je w poprzek w cienkie plastry, ułóż na sałacie albo na oddzielnym półmisku i oprósz solą i pieprzem przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Curry z kurczaka ze szpinakiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Paella z kurczakiem i warzywami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.