Marieta  Marecka

Majonez na białkach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Majonez na białkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 białka

1 łyżeczka musztardy

1 płaska łyżeczka soli

250 ml oliwy z oliwek

pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

Postępujemy jak w przypadku majonezu na żółtkach. Ubijamy razem musztardę, sól, pieprz i białka. Dolewamy powoli cienką strużką oliwę i miksujemy dalej, na koniec doprawiamy sokiem z cytryny lub octem, w razie potrzeby dosmaczamy solą i pieprzem. Majonez jest lekki, ma bardziej puszystą konsystencję, niż ten na żółtkach. Już sam w sobie jest świetnym dressingiem, a wzbogacony o świeże zioła, czosnek, mieloną paprykę będzie jeszcze ciekawszy. W lodówce można go przechowywać ok. tygodnia.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.