Andrzej Polan

Łosoś solankowy z puree i musztardą porzeczkową


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 4365

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g fileta łososia

sól

bazylia, lubczyk, koperek

ziele angielskie, liść laurowy,

Puree:

8 ziemniaków

1 jabłko antonówka

2 łyżki śmietany 30 %

1 łyżka masła

sól

Musztarda porzeczkowa:

200 g czarnej porzeczki – świeżej lub mrożonej

2-3 łyżki musztardy rosyjskiej

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy sól, mniej więcej na 1 litr wody 30 g soli. Dodajemy wszystkie zioła i przyprawy. Po kilku minutach gotowania zdejmujemy garnek z palnika i umieszczamy łososia w wodzie na około 6-8 minut.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie razem z jabłkiem do miękkości. Odcedzamy, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków i łączymy z masłem i śmietaną do lekkiej konsystencji. Raz jeszcze doprawiamy delikatnie solą, jak zajdzie potrzeba.
Na miodzie karmelizujemy porzeczkę, miksujemy i przecieramy przez gęste sitko. Mus łączymy z musztardą.
Łososia podajemy na puree z jabłka i ziemniaków, obok podajemy musztardę porzeczkową i danie dekorujemy owocami.

powrót

skomentuj przepis

Agata11

postów: 74

08.12.2016 13:00

CYTUJ

Ja widzę na filmiku instruktażowym coś innego od tego co napisane w przepisie. Są braki w opisaniu istotnych szczegółów czyli -
czego brakuje w tym przepisie:
1. Pan Polan dodaje 2 łyżki soli do wywaru pod łososia a nie tylko 1.
2. Dodaje także do tego wywaru niepełną łyżkę cukru, której nie ma w składnikach.
3. Pan Polan przyrządził marchewki, które też wypadły sobie poza przepis. Po ugotowaniu w wodzie z solą i szczyptą cukru posmażył je na maśle .
4. Nie ma opisu jak się tworzy puree z ziemniaka i jabłek tzn. jak kombinuje się żeby smak był dobry a nie tylko okazał się kwaśną owoco-pyrą. Dodaje się masło i tą śmietanę do puree tj. 1 łyżka śmietany + 1 łyżka masła do rondelka podgrzewamy i do tego rondelka dopiero wystudzona masa ziemniaki-jabłko.

post edytowany 4 razy, ostatnio 08.02.2017 14:26

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.