Anjum  Anand

Kurczak ze szpinakiem


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak ze szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g umytego szpinaku

6 łyżek oleju roślinnego

3 strączki czarnego kardamonu

2 liście laurowe

5 cm kory cynamonu

1 duża cebula

posiekana

3-4 zielone papryczki chilli

ponakłuwane nożem

2 cm korzenia imbiru

obrane i posiekane

11 ząbków czosnku

obranych

3 duże pomidory

pokrojone w ćwiartki

800 g nóżek kurczaka (pałki)

bez skóry

2 łyżeczki mielonej kolendry

1½ łyżeczki garam masala

4 łyżki jogurtu naturalnego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Zmiksować szpinak z 1-2 łyżkami wody na gładkie purée. Odstawić. Rozgrzać w rondlu olej. Dodać kardamon, liście laurowe, cynamon i smażyć 20-30 sekund. Dodać cebulę i papryczki, i smażyć 4-5 minut, aż się zrumienią. Tymczasem zmiksować imbir, czosnek i pomidory na gładką pastę. Dodać pastę, kurczaka oraz pozostałe przyprawy do cebuli i dokładnie wymieszać. Posolić i gotować 12-15 minut, regularnie mieszając. Wlać jogurt, dokładnie zamieszać i gotować, aż sos niemal całkowicie odparuje. Dodać purée ze szpinaku i gotować jeszcze 10-12 minut, aż kurczak będzie dobry. Doprawić solą i pieprzem, i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.