Adam Chrząstowski

Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 15471

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,2 kilograma ziemniaków

4 jajka

3 wędzone udka kurczaka

1 cebula

2 ogórki konserwowe

6 podgrzybków marynowanych

½ szklanki marynowanej cebulki

4 płaty marynowanej papryki

½ pęczka szczypiorku

1 łyżka musztardy

½ szklanki kwaśnej śmietany

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

masło

bułka tarta

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę zmiksuj w melakserze i przełóż do sita wyłożonego gazą, aby odcedzić nadmiar wody. Do odsączonej masy dodaj jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zlej wodę, która obciekła z ziemniaków, a krochmal, który osiadł na dnie, dodaj do masy ziemniaczanej. Wymieszaj. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż warstwę masy ziemniaczanej, a na to porwane na kawałki mięso wędzonego kurczaka. Przykryj resztą masy ziemniaczanej i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st.C. Piecz przez ok. 45 minut, aż na wierzchu kugla powstanie chrupka skórka. Wyjmij kugiel z pieca i odstaw na chwilę, aby odpoczął. Marynowane warzywa pokrój, dodaj posiekany szczypiorek i musztardę, wymieszaj. Kugiel krój w cząstki jak tort i podaj z sałatką oraz łyżką ubitej kwaśnej śmietany.

Sprzęt: Malakser kitchen aid, sito, gaza, miska 1l 2 szt., tortownica, deska, nóż 21 cm, miska ½ l 2 szt., mikser ręczny, łyżki stołowe, talerz duży.

powrót

Podobne przepisy

Nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczony kurczak z selerem korzeniowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

#bazia

09.07.2011 17:45


CYTUJ

polecam, proste i bardzo dobre

#MarCiu

10.03.2011 11:57


Lubsko

CYTUJ

Opisy potrzebnego sprzętu do wykonania tej potrawy są bezbłędne :) "nóż 21 cm"... To co jak będę miał taki 20cm to już jej nie wykonam? :) Szkoda, że nie ma jeszcze podanych wymiaru talerza, na którym mam podać potrawę i szerokość krojenia kawałków tego placka :)
A pojemność łyżek?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.