Tomasz Jakubiak

Kruchy placek z kiszoną kapustą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 6810

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciasto:

300 g mąki

200 g masła extra

jajko

sól

kmin rzymski

farsz:

20 dag ziemniaków starych ugotowanych

świeże grzyby leśne

cebula

20 dag kiszonej kapusty

łyżka smalcu

5 śliwka wędzona kilka sztuk

natka pietruszki

150 ml bulionu

 

Przygotowanie:

Grzyby i kapustę kiszoną posiekaj.Cebulę pokrój w kostkę. Na łyżce smalcu przesmaż warzywa. Dodaj starte na grubych oczkach ziemniaki. Wszystko wymieszaj i zalej bulionem. Dla smaku dodaj posiekane suszone wędzone śliwki i natkę pietruszki.
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj schłodzone masło i jajka. Dodaj sól i kmin rzymski. Wszystkie składniki posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż farsz. Na wierzchu ułóż plastry wędzonej szynki. Z pasków ciasta na wierzchu zrób krateczkę. Placek piecz w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.