Kruche waniliowe serduszka i lukrowane całuski

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka

Kruche waniliowe serduszka i lukrowane całuski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

300 g mąki

½ łyżeczki soli

100 g cukru pudru

250 g niesolonego masła

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

60 g białego lukru królewskiego

dżemy i słodkie kremy do pieczywa

mąka do podsypania



foremki do wykrawania ciastek



Przygotowanie:

Przesiać mąkę, sól i cukier puder do miski. Masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski, wlać ekstrakt wanilii. Wcierać masło w mąkę z dodatkami, aż składniki zlepią się w kulę. Uformować w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i przekroić na pół. Połowę rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i wykroić 12 serduszek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część rozwałkować cieniej, na grubość ok. 3 mm i wykroić 12 kółek. W połowie kółek małą foremką wykroić otwory. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić blaszki do lodówki na ok. pół godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C /160°C z termoobiegiem. Wstawić ciastka na 12-15 minut. Wyjąć i zostawić na blaszkach, aż zupełnie ostygną. Na okrągłych ciastkach z otworami zrobić zygzaki z lukru królewskiego i odłożyć na kilka minut do wyschnięcia. Na kółka nałożyć po łyżeczce dżemu lub kremu do pieczywa, przykryć kółkami z lukrem i delikatnie docisnąć.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.