Sophie Dahl

Krówka z masłem orzechowym


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krówka z masłem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g masła

500 g ciemnego cukru trzcinowego

120 ml mleka

250 g masła arachidowego z kawałkami orzechów

1 laska wanilii

z usuniętymi pestkami

300 g cukru pudru

 

Kwadratowa forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm lub większa

prostokątna

jeśli krówki mają być nieco cieńsza

 

 

Przygotowanie:


Roztop masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj cukier trzcinowy i mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty bez mieszania. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj masło orzechowe. Dodaj ziarenka wanilii. Wsyp cukier puder do dużej miski, zalej masą krówkową i utrzyj na gładko. Przełóż masę do formy i odstaw, żeby ostygła przed wstawieniem formy do lodówki. Zestaloną krówkę pokrój na kwadratowe porcyjki i przechowuj w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.