Tomasz Deker

Kremowy deser z palonym masłem, białą czekoladą, owocami i kruszonką


Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 118

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Krem z palonego masła:

200 g śmietany kremówki

2 ml ekstraktu waniliowego

300 g mleka

50 g palonego masła

100 g żółtek (ok. 5 żółtek)

6 g żelatyny

50 g cukru

 

Compote owocowe:

250 g mieszanych owoców jagodowych

60 g cukru

50 ml czerwonego wina

10 g skrobi kukurydzianej

15 ml soku z cytryny

 

Kruszonka:

80 g zmrożonego masła

80 g cukru

150 g mąki pszennej

40 g liofilizowanego hibiskusa

 

Cremoux:

200 g jogurtu naturalnego

170 g śmietany kremówki

220 g białej czekolady

50 g masła

 

 

Przygotowanie:

Krem z palonego masła: mleko podgrzać ze śmietaną, cukrem, esencją waniliową i masłem. Żółtka roztrzepać i zalać gorącą mieszanką mleka i śmietany. Przelać do kokilek umieszczonych w blaszce z kąpielą wodną. Piec 50- 60 minut, w 120º C. Przestudzić.

Compote: owoce zalać winem i zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia. Skrobię wymieszać z sokiem cytrynowym i połączyć z owocami, zdjąć z ognia.

Kruszonka: cukier wymieszać z mąką i połową liofilizowanego hibiskusa. Masło pokroić w kostkę i krótko zmiksować z suchymi składnikami. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 20-25 min. w 140º C. Przestudzić i posypać resztą hibiskusa.

Cremoux: śmietanę podgrzać, czekoladę posiekać i zalać gorącą śmietaną. Zmiksować na gładki krem, dodać jogurt, zmiksować i wmieszać masło. Schłodzić w lodówce.

Na krem z palonego masła nałożyć warstwy owocowego compote, kruszonki i cremoux. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Bûche według przepisu Laurence
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z mango z lodami w ciasteczkach
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.