Tomasz Jakubiak

Kotleciki cielęce smażone na soli


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2861

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 kotlecików cielęcych z kostką

1/2 szklanki soli gruboziarnistej

3 łyżki soli kamiennej

2-3 goździki

kawałek kory cynamonu

marynata:

garść świeżego estragonu

garść świeżego tymianku

2-3 gałązki majeranku

sól

szczypta suszonej skórki z cytryny

smażone warzywa:

3 młode ziemniaki

3 zielone szparagi

2 młode marchewki

cebula szalotka

5 ząbków czosnku

ćwiartka kapusty pekińskiej

oliwa do smażenia

łyżka sambalu

1/2 szklanki wody

3 łyżki octu

łyżka brązowego cukru

 

Przygotowanie:

Kotleciki delikatnie rozbij, natrzyj je solą i kolorowym mielonym pieprzem. W moździerzu utrzyj wszystkie składniki marynaty i wetrzyj ją w kotleciki. Na patelnie wsyp sól kamienną i morską. Dodaj goździki i korę cynamonu. Jak sól zacznie strzelać, wrzuć na nią kotleciki. Patelnię przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i smaż kotlety przez 15-20 minut. Ziemniaki pokrój w plastry. Kapustę posiekaj. Marchewki i szparagi pokrój na średnie kawałki. Cebulę przekrój na pół. W rondlu na oliwie przesmaż warzywa. Dodaj sambal, ocet i cukier brązowy. Warzywa zalej wodą i duś przez 5 minut. Kotleciki podawaj z młodymi duszonymi warzywami. Palce lizać!


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.