Tomasz Jakubiak

Kawałki kurczaka w marynacie z wódki i miodu podane z brukselką


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 17692

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 zagrodowy kurczak

8 młodych cebulek

3 marchewki

6 ziemniaków

sól

łyżka masła

olej do smażenia

marynata:

estragon

4 ząbki czosnku

1/2 szklanki wódki

3 łyżki miodu wrzosowego

imbir

brukselka:

40 dag brukselki

2 ząbki czosnku

łyżka kaparów

2 filety anchois

sok i skórka z pomarańczy

2 łyżki miodu lipowego

pieprz

 

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój na kawałki. Natrzyj go solą i pieprzem. Przygotuj marynatę.
Zetrzyj 2 ząbki czosnku. Posiekaj świeży estragon. Dodaj wódkę, miód i starty korzeń imbiru. Wszystkie składniki dobrze połącz. Kurczaka zalej marynatą. Przełóż go do torebek spożywczych i wstaw na noc do zamrażalnika.
Cebulki, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa przysmaż na łyżce masła i oleju. Na tej samej patelni przysmaż kurczaka. Kurczaka z warzywami duś przez 25-30 minut.
Przygotuj brukselkę. Połącz posiekany czosnek, kapary i anchois
z sokiem i skórą z pomarańczy. Dodaj miód i pieprz. Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
Ugotowaną brukselkę zalej sosem. Kurczaka podawaj z brukselką. Smacznego!


powrót

skomentuj przepis

janbar

postów: 3

05.10.2013 23:57

CYTUJ

A dlaczego kurczak do zamrażalnika? Niektóre mięsa kruszeją, ale sok wycieka..., ktoś mi to wytłumaczy? Kurczak jest wystarczająco delikatnym mięsem...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.