Kaszi z pieczonym pstrągiem, ogórkami kiszonymi

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kaszi z pieczonym pstrągiem, ogórkami kiszonymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 upieczony pstrąg

200 g ugotowanej kaszy mazurskiej

2 dobre ogórki kiszone

½ doniczki szczypiorku

ew. 1 ugotowana marchewka

2 łyżki majonezu

4 płaty wodorostów nori

1 łyżeczka cukru

1 łyżka octu jabłkowego



Przygotowanie:

Ocet mieszamy z cukrem i tą mieszanką doprawiamy ugotowaną kaszę. Rybę obieramy ze skóry i ości, by uzyskać samo mięso. Ogórki kroimy w zapałkę. Wodorosty układamy na macie i namoczonymi rękami układamy na nich ok. centymetrową warstwę kaszy. U góry i u dołu zostawiamy margines ok. 3 cm tak, by wodorosty mogły się skleić – podobnie jak sushi maki. Kaszę lekko dociskamy i rozsmarowujemy na niej odrobinę majonezu. Następnie układamy pieczoną rybę, ogórek i szczypiorek. Wodorosty zwijamy w rulon przy pomocy matki bambusowej i mocno dociskamy, by całość się skleiła. Po chwili tubę kroimy na walce grubości kilku centymetrów. Podajemy z ulubionymi dipami. Dobrze komponuje się np. z domowym sosem tatarskim.





powrót

Podobne przepisy

Smażony filet z gładzicy z kremem z kaszanki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Naleśniki z rybą i szpinakiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
Smażony łosoś z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś w kaszce kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.