Rolada biszkoptowa z jeżynami

Rolada biszkoptowa zobacz Rolada biszkoptowa 2018-06-19 13:01:03
Rolada biszkoptowa
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 jaja
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 250 g jeżyn
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • olej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ubij jajka z cukrem pudrem na gładką, jasną, puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na blasze rozłóż papier pergaminowy wysmarowany tłuszczem i na tym rozsmaruj masę biszkoptową. Piecz 8-10 minut w piekarniku o temp 190 st.C. Natychmiast po upieczeniu odwróć ciasto, oderwij papier i przykryj ściereczką. Ubij śmietankę na pianę i dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Rozsmaruj śmietanę na biszkopcie. Na skraju ułóż jeżyny i zwiń roladę. Odstaw zawiniętą roladę do lodówki by ściągnęła. Podawaj pokrojoną w plastry.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE