Claire Robinson

Jajecznica ze szparagami


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jajecznica ze szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

pół kilograma szparagów

2 łyżki oliwy

6 dużych jaj

3 łyżki mleka

2 łyżki masła



Przygotowanie:

Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Resztę układamy w brytfannie i skrapiamy oliwą, która pięknie podkreśli aromat warzyw. Doprawiamy gruboziarnistą solą morską, pieprzem i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze dwustu dwudziestu stopni. Jajka wybijamy kolejno do miseczki, żeby sprawdzić czy są świeże. Rozkłócimy je i dolewamy 3 łyżki mleka, żeby jajecznica stała się bardziej kremowa. Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki masła i wlewamy na nią rozbełtane z mlekiem jajka. Smażymy wolno na niewielkim ogniu przez mniej więcej 20 minut cały czas delikatnie mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz porcję zrumienionych szparagów i usmażonej jajecznicy.



© Claire Robinson



powrót

Podobne przepisy

Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
(odc.10)cykoria z patelni
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.