Jabłka w cieście z sosem toffi

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

Jabłka w cieście z sosem toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 filiżanka mąki pszennej

2 łyżki cukru

ćwierć filiżanki rodzynków

półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

pół łyżeczki soli

1 duże jajko

pół filiżanki plus 1 łyżka tłustego mleka

3 duże jabłka

olej z otrębów ryżowych do głębokiego smażenia

cukier puder z cynamonem do posypania

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i jajkiem, powoli wlać mleko. Dodać cynamon, cukier i rodzynki. Powinno powstać gęste ciasto.
Jabłka pokroić w plastry i pozbawić gniazd nasiennych. Zanurzyć w cieście i smażyć w gorącym oleju.
Z cukru i wody przygotować karmel. Mieszając powoli wlać śmietanę. Zdjąć z ognia, gdy sos zacznie gęstnieć.
Usmażone jabłka posypać cukrem pudrem z cynamonem. Podawać z sosem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.