Fakes (grecka zupa z soczewicy)

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Fakes (grecka zupa z soczewicy)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 filiżanka brązowej albo zielonej soczewicy namoczonej przez noc i odsączonej

półtora litra bulionu jarzynowego

litr wody

1 duża pokrojona cebula

1 filiżanka pokrojonego selera

1 filiżanka pokrojonej marchewki

pół filiżanki pokrojonej cukinii

pół pokrojonej czerwonej papryki

1400 g pomidorów z puszki

3-4 rozgniecione ząbki czosnku

1 filiżanka posiekanej natki pietruszki

2 liście laurowe

1 łyżeczka czarnego pieprzu

⅓ filiżanki oliwy

1 łyżeczka oregano

sól

2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Do bulionu wlać wodę, zagotować. Dodać soczewicę i warzywa. Po 30 minutach gotowania dodać pomidory, czosnek, natkę pietruszki, liście laurowe i pieprz. Gotować, aż soczewica będzie miękka. Wlać oliwę i wsypać oregano. Dosolić do smaku. Gotować jeszcze przez kilka minut, na koniec wlać ocet.

powrót

Podobne przepisy

Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z buraków - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.