Curry z kurczaka z Pendżabu

Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z kurczaka z Pendżabu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 łyżek oleju roślinnego lub 3 łyżki ghee

1 średnia cebula, posiekana

1-2 zielone papryczki chilli, całe i przekłute końcówką noża

10 grubych ząbków czosnku, obranych

15 g imbiru, obranego i pokrojonego na duże kawałki

750 g kurczaka w kawałkach, bez skóry

3 średnie pomidory (niezbyt dojrzałe), pokrojone w łódki

2 płaskie łyżki kolendry w proszku

2 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku

½ łyżeczki kurkumy

¼-½ łyżeczki czerwonej chili w proszku

1½ łyżeczki garam masala

sól

duża garść posiekanej świeżej kolendry do dekoracji

 

Przyprawy w całości:

5-centymetrowy kawałek cynamonu

3 duże strączki kardamonu czarnego

4 strączki kardamonu zielonego

4 goździki

2 liście laurowe

Przygotowanie:

Zrób gładką pastę z czosnku, imbiru i wody. Odstaw na bok.

Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj całe przyprawy, a gdy zaczną skwierczeć po 10 sekundach, dodaj cebulę i ją przyrumień. Dodaj chili oraz pastę z czosnku i imbiru. Smaż, aż cała wilgoć wyparuje, a czosnek przestanie być surowy. Dodaj pomidory, sól, przyprawy w proszku i smaż przez 6-7 minut.

Dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż przez 4-5 minut. Dodaj tyle wody, żeby sięgnęła do połowy wysokości kurczaka, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, aż kurczak prawie całkowicie się zagotuje.

Odkryj patelnię, zwiększ ogień i zredukuj płyny na patelni, aż curry stanie się gęste i kremowe. Często mieszaj. Sos stanie się spójny i będzie miał głęboki smak.

Dodaj gorącą wodę, aby sos osiągnął konsystencję śmietany. Dopraw do smaku, dodaj świeżą kolendrę i serwuj.

powrót

Podobne przepisy

Meksykańskie filo z kurczakiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kurczak barbecue w stylu tandoori
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Chanko nabe
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zapiekanka z kurczaka
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania z kurczaka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.