Gary  Rhodes

Cukinia i pomidory pieczone z serami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Cukinia i pomidory pieczone z serami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki stołowe oliwy

2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka

sól i pieprz

ząbek czosnku

masło do posmarowania naczynia

2-3 duże cukinie w plasterkach

225 g koziego sera bez skórki i w kawałkach

5-6 pomidorów „plum” w plasterkach

gruboziarnista sól morska i pieprz

tarty parmezan

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę stołową oliwy. Dorzuć cebule. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5-6 min. Natrzyj naczynie żaroodporne czosnkiem. Wysmaruj masłem. Przełóż usmażone cebule i wygładź wierzch. Rozgrzej 1 łyżkę stołową oliwy. Cukinie podsmaż szybko na silnie rozgrzanej patelni. Plastry układaj w jednej warstwie. Cukinie mają być złociste po jednej stronie. Wystudź. Na cebuli ułóż kawałki koziego sera. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż plastry cukinii tak, żeby zachodziły na siebie. Następnie tak samo ułóż plastry pomidorów i znowu cukinii, aż zakryjesz cały ser. Dopraw morską solą gruboziarnistą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach posyp parmezanem. Wstaw na 10 minut do piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placki z leśnych grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.