Lucinda Scala  Quinn

Ciasto serowe


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto serowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g masła

100 g kremowego sera

w temperaturze pokojowej

¼ szklanki gęstej śmietany

1½ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej i jeszcze trochę do podsypania przy wałkowaniu

½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać dobrze masło, ser i śmietanę w misce robota kuchennego. Dodać mąkę i sól. Mieszać, aż powstanie kula gładkiego ciasta. Wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 2 części. Spłaszczyć, i każdą osobno zawinąć w folię. Przed wałkowaniem schłodzić w lodówce co najmniej pół godziny. Jeśli ciasto odpoczywa w lodówce przez noc – wyjąć 15 minut przed wałkowaniem. Posypać wałek i blat mąką. Położyć krążek ciasta. Rozwałkować równo, ponownie posypać wałek i blat mąką, obrócić ciasto na drugą stronę i jeszcze wałkować od środka ku brzegom. Jeszcze raz obrócić ciasto. Wałkować, aż powstanie cienki, okrągły placek o średnicy ok 30 cm. Powtórzyć z drugim kawałkiem.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#marea

09.11.2011 19:55


Płock

CYTUJ

I co dalej ....
To już wszystko????

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.