Ciasto drożdżowe

Przepis z programu Martha piecze (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto drożdżowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 opakowania aktywnych suchych drożdży (1 łyżka i 2 łyżeczki)

¼ miarki ciepłej wody (37-43 st. C)

170 gramów masła o temp. pokojowej

¼ miarki cukru granulowanego

2 duże żółtka

1 łyżeczka octu winnego

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

½ łyżeczki esencji waniliowej

1/3 miarki kwaśnej śmietany

1 2/3 miarki mąki

dodatkowo mąka do posypania blatu

1 mąki do wypieku

 

 

Przygotowanie:


W małej misce zmieszać drożdże z wodą, odstawić. Mikserem na średnich obrotach utrzeć do konsystencji kremu masło i granulowany cukier. Dodawać pojedynczo żółtka, mieszając starannie po dodaniu, zagarniając łyżką ciasto ze ścianek miski. Dodać ocet i wanilię. Wymieszać. Powoli dodawać kwaśną śmietanę, ciągle mieszając do połączenia składników, dodać rozpuszczone drożdże. W dużej misce zmieszać razem mąkę i sól. Wsypać do masła i mieszać mikserem na wolnych obrotach aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek i uformuje się w kulę. Przełożyć ciasto na posypany mąką blat. Ugniatać ciasto do gładkości, około 5 minut. Lekko posypać mąką spód dużej szklanej miski, włożyć ciasto i przykryć je czystą, wilgotną ściereczką kuchenną. Miskę przykryć szczelnie folią plastikową i zostawić na około 3-4 godziny aż ciasto podwoi objętość lub włożyć na noc do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik czekoladowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.