Dave  Myers

Chowder rakowy


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Chowder rakowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kg ugotowanych raków (mniej więcej 20 średniej wielkości raków) – wyjmij mięso z pancerzyków

1 łyżka oliwy

1 cebula, pokrojona w półtalarki

1 marchewka, pokrojona w kostkę

1 gałązka selera, pokrojona w kostkę

250 ml białego wina

2 liście laurowe

pęczek koperku, same łodyżki

kilka gałązek natki pietruszki

3 ząbki czosnku, obrane, w całości

skórka z połówki cytryny

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

1 anyż gwiazdkowy

 

Chowder:

30 g masła

1 cebula, drobno posiekana

750 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę

4 małe pory, pokrojone w krążki

listki koperku

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

Do podania:

4 łyżeczki gęstej ukwaszanej śmietany

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania wywaru. Wlej oliwę do dużego rondla z ciężkim dnem. Obsmaż warzywa, dodaj pancerzyki raków, zmiażdż je lekko, smaż, aż cały płyn odparuje. Wlej wino i gotuj przez parę minut. Dodaj 1,5 l wody i pozostałe składniki wywaru. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 40 min. Przelej przez sito, by uzyskać klarowny wywar.
Kiedy wywar będzie gotowy, przygotuj chowder. W dużym rondlu rozpuść połowę masła. Zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i pory, wymieszaj. Wlej wywar, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu, mniej więcej 15 min, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Wymieszaj z pokrojonym koperkiem.
Resztę masła rozpuść na patelni. Wyjęte z pancerzy gony rakowe posyp solą i pieprzem, podsmaż na maśle i włóż do zupy. Podawaj chowder z łyżeczką śmietany na wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Krem z buraków - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa śliwkowa z piernikiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kapuśniak po żydowsku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa czekoladowa z karmelizowanymi bananami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.