David Gaboriaud

Belona gotowana na parze na liściach winogron podana z sałatką z pomidorów


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

odsłon: 159

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 belona (długa ryba słonowodna)

2-4 liście winogrona

sól

pieprz

skórka z cytryny

 

Sałatka:

pomidorki koktajlowe (w różnych kolorach i kształtach)

1 mała czerwona cebula

łyżka kaparów + łyżka wody ze słoika z kaparami

4 fileciki anchois

łyżka czarnych oliwek

nać pietruszki

świeże liście bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

 

Przygotowanie:

Belonę wypatrosz, opłucz i wysusz. Pokrój na kawałki ok. 5 cm długości. Kawałki ryby posól, popieprz i dodaj skórkę otartą z cytryny.
Bambusowe koszyczki wyłóż liśćmi winogron. Na liściach ułóż po 2-3 kawałki ryby. Ułóż koszyczki nad rondelkiem z gotującą się wodą. Rybę gotuj na parze przez kilka minut.

W międzyczasie pokrój pomidorki na nierówne kawałki. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (nożem lub mandoliną). Czarne oliwki delikatnie rozgnieć (możesz palcami).
W misce wymieszaj pomidorki, cebulę, oliwki, anchois, kapary, listki natki pietruszki i listki bazylii. Dopraw solą, pieprzem, wodą ze słoika z kaparami i oliwą z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw.

Wyciągnij kawałki ryby i przełóż jeszcze ciepłe na podłużny talerz. Dookoła ryby ułóż sałatkę z pomidorkami. Podaj od razu.




powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.