Agnieszka Kręglicka

Bakłażanowy krem z fetą


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Bakłażanowy krem z fetą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 bakłażan

3 łyżki oliwy extra vergine

sok z 1/2 cytryny

3 łyżki włoskich orzechów

pokruszona feta

1 utarty ząbek czosnku

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka posiekanej natki kolendry

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażana nakłuć w wielu miejscach widelcem. Ułożyć na kratce w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec aż ściemnieje i oklapnie. Ostudzonego obrać ze skóry. Przeciąć na pół, dobrze odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekać, skropić sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać oliwę. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, oskrobać z odpadającej suchej skórki, pokruszyć. Wymieszać bakłażana z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Podawać na przekąskę z grzankami, bułką lub arabską pitą.

powrót

Podobne przepisy

Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczona cukinia z serem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Szaszłyki z wędzonym serem
Jola Słoma
Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Szparagi po polsku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.