Antony Worrall Thompson

81.zimna zupa z groszku i mięty


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.81)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

81.zimna zupa z groszku i mięty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

1 łyżka stołowa oliwy

6 dużych dymek, umytych i posiekanych w plasterki

2 ząbki czosnku, obrane i posiekane

1 plaster boczku, posiekany

500ml wywaru warzywnego

675g świeżego lub mrożonego groszku

1 sałata umyta i posiekana

duża garść świeżej, posiekanej mięty

sól

świeżo zmielony, czarny pieprz



Do podania

4 łyżki stołowe gęstej śmietany

gałązki mięty



Przygotowanie

W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić dymkę, czosnek i boczek. Smażyć na małym ogniu 5-7 minut, aż dymka będzie miękka, ale nie zbrązowieje. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Dorzucić groszek, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać sałatę, wymieszać. Gotować 2-3 minut, aż groszek będzie miękki. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Wylać do miski i wystudzić. Przykryć i schładzać przez noc w lodówce. Nalać na schłodzone talerze. Ozdobić wzorkiem ze śmietany i gałązką mięty. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z melona z bezikami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa selerowa z carpaccio z kalafiora
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa ha long z krabami i rybą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.