Pierogi z kaszą gryczaną i wędzoną makrelą

Pierogi z kaszą gryczaną i wędzoną makrelą
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • Farsz:
  • pół wędzonej makreli
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula czerwona
  • ½ pęczka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g gorącej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Dodać ugotowaną kaszę, obraną z ości makrelę oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę wsypać do miski. Ostrożnie wlewać wodę i mieszać widelcem. Dodać olej i wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Miskę przykryć folią i odstawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, mocno podsypując mąką. Szklanką wyciąć okręgi, na każdy nałożyć farsz, zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Podawać ze śmietaną lub podprażoną cebulką na maśle.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA