Pieróg kornwalijski

Pieróg kornwalijski
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Wypieki Kudłaczy (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis


Ciasto:
225 g mąki pszennej plus trochę na podsypanie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
60 g masła
1 żółtko
60 ml wody
1 roztrzepane jajko, do posmarowania

Nadzienie:
50 g brukwi, pokrojonej w drobną kostkę
150 g ziemniaków, pokrojonych kostkę
50 g drobno posiekanej cebuli
100 g pokrojonego na małe kawałki rozbratla
1 łyżeczka posiekanej natki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W malakserze zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło i żółtko na drobne grudki. Dalej miksować, dolewając po trochu wodę, aż powstanie ciasto. Wyjąć ciasto z malaksera, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na godzinę do lodówki. Pokrojone ziemniaki i brukiew obgotować we wrzątku przez 4-5 minut, odcedzić na sitku, przelać zimną wodą. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Używając dużego talerza wyciąć krążek ciasta. Pośrodku ułożyć rządkiem cebulę, na niej kawałki mięsa, a na wierzchu zblanszowane ziemniaki i brukiew. Posypać natką, przyprawić pieprzem i solą. Brzegi ciasta posmarować rozbitym jajkiem. Zebrać brzegi ciasta i skleić, formując „falbankę”, tak, by powstał duży pieróg. „Falbanka” powinna być na wierzchu, pośrodku pieroga. Nakłuć pieróg nożem i posmarować resztą roztrzepanego jajka. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.

Przepis opracowany na podstawie programu „Wypieki Kudłaczy”

© Dave Myers i Si King

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE