Pieczony kurczak z dyniową zapiekanką

Pieczony kurczak z dyniową zapiekanką
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z dyni
Ilość osób:
6

Przepis

Nadzienie:
5 szklanek wczorajszej bagietki lub innego białego pieczywa, pokrojonego w kostkę
4 łyżki posiekanej dymki
1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
2 łyżki masła, stopionego
1½ szklanki purée z dyni
2 łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki miałkiej soli
2 duże jajka
1 szklanka grubo startego średnio dojrzałego cheddara
½ szklanki lekko uprażonych posiekanych pekanów

Reszta składników:
1 kurczak do pieczenia (ok. 2 kg)
1 cebula, pokrojona na plasterki
oliwa extra vergine
gruboziarnista sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i natłuść wnętrze kwadratowej brytfanki o boku 20 cm. W dużej misce wymieszaj kostki chleba, dymkę i szałwię ze stopionym masłem. W drugiej misce utrzyj dynię z syropem klonowym, a następnie z jajkami i przełóż do miski z chlebem. Wymieszaj i pozostaw na 15 min, żeby bułka nasiąkła sosem. Wmieszaj cheddar oraz pekany i nafaszeruj kurczaka.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i natłuść wnętrze brytfanki odpowiednich rozmiarów. Na dnie brytfanki rozłóż plasterki cebuli. Ułóż nadzianego kurczaka na cebuli, podlej oliwą i obficie posyp solą i pieprzem. Przykryj naczynie i piecz przez 20 minut. Zdejmij pokrywę, podlej mięso sosem z dna naczynia i piecz podlewając je 3 lub 4-krotnie sosem w trakcie pieczenia, aż sonda umieszczona wewnątrz mięsa wskaże temperaturę 80 stopni C. Wyjmij brytfankę z piekarnika i odstaw na 10 minut przed wyjęciem kurczaka i pokrojeniem na porcje.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE