Pieczony kalafior w sosie jogurtowym z tabuleh z kaszy bulgur

Pieczony kalafior w sosie jogurtowym z tabuleh z kaszy bulgur
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 6 łyżek naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Tabuleh:
  • 100 g kaszy bulgur
  • 6 pęczków pietruszki
  • garść mięty
  • 2 ogórki
  • 1 pomidor
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 papryczki chilli
  • oliwa z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz
  • kmin rzymski

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200º C. Kalafior oczyścić z liści i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jogurt wymieszać z harissą, oliwą, łyżeczką soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Jogurtem natrzeć kalafiora i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny, od czasu do czasu polewając kalafiora sosem, który się zbierze w naczyniu.

Tabuleh:

Kaszę wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, a następnie ugotować  w małej ilości wody z solą. Kaszę wystudzić.

Pietruszkę i miętę bardzo drobno posiekać i dodać do przestudzonej kaszy. Ogórki i pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy. Oliwki i papryczkę pokroić w krążki i dodać do kaszy.

Całość wymieszać i zalać sokiem z cytryny oraz dużą ilością oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA