Pieczone poussin z duszonym rabarbarem i makaron z serem

Pieczone poussin z duszonym rabarbarem i makaron z serem
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Składniki dania z kurczaka:
2 poussin (młode kurczaki)
1 obrana i grubo pokrojona marchewka
1 obrany i grubo pokrojony pasternak
4 obrane i grubo pokrojone szalotki
2 grubo pokrojone łodygi selera naciowego
6 gałązek tymianku
30 g oliwy
sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)

Składniki duszonego rabarbaru:
1 laska cynamonu
1 anyż gwiazdkowy
1 liść laurowy
½ rozgiętej laski wanilii
115 g cukru
90 g wody
4 łodygi rabarbaru, pokrojone w 7,5 cm kawałki

Składniki makaronu z serem Camembert:
170 ugotowanego makaronu, kolanka
30 g masła
15 g drobno posiekanej żółtej cebuli
1 liść laurowy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
30 g pszennej mąki
225 g mleka
115 g camembertu, pokrojonego w kostkę
sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)

Przygotowanie kurczaka:
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Umyj kurczaki pod zimną bieżącą wodą, również wewnątrz. Osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Na blasze ułóż warzywa i tymianek. Natrzyj kurczaki oliwą, również wewnątrz. Połóż na warzywach i wstaw do piekarnika. Piecz przez 18-23 minut albo do chwili gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 73°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 10 minut w ciepły miejscu. Rozetnij na pół i podawaj.

Przygotowanie rabarbaru:
Doprowadź do wrzenia wodę, cukier i przyprawy. Wrzuć rabarbar i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękki. Odstaw na bok, pozostawiając w syropie.

Przygotowanie makaronu z serem Camembert:
Roztop masło w rondlu. Dodaj cebulę, czosnek i liść laurowy. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Wlewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Gdy całe mleko zostanie wchłonięte, dodaj camembert i dopraw. Wymieszaj na gładką masę. Dorzuć ugotowany makaron, doprowadź do wrzenia delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia i zostaw na kilka minut przed podaniem.

Podanie:
Na dużym półmisku ułóż warzywa, z którymi piekły się kurczaki. Ułóż na nich mięso, polej sosem spod pieczenia. Podgrzej rabarbar, wyjmij z syropu. Włóż do miski. W drugiej misce podaj makaron.

© 2012 Corey Roberts

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE