Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
5

Składniki:

  • 1 łyżeczka mielonej szałwii
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,75-1 kg filet z piersi indyka
  • 3 całe marchewki
  • obrane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wrzuć przyprawy, sól i cukier do torebki strunowej i potrząśnij, żeby się wymieszały. Dodaj pierś z indyka i dokładnie natrzyj ją mieszanką przypraw. Wstaw do lodówki na parę godzin, a jeśli możesz, to nawet na całą noc. Jeśli nie masz czasu, możesz od razu wstawić ją do piekarnika. Ułóż marchewki na blasze do pieczenia, tak, żeby powstał trójkąt. Połóż na nich mięso. Dzięki temu będzie się piekło bardziej równomiernie. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 45 minut, aż temperatura w najgrubszym miejscu osiągnie 74°C. Używając specjalnego termometru z sondą uzyskamy pewność, że mięso się upiecze akurat i nie będzie wysuszone. Zanim zaczniesz kroić, odstaw mięso na 15 minut, żeby odpoczęło. Dzięki temu wszystkie soki równomiernie rozejdą się po mięsie i nie wyciekną w trakcie krojenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA