Odchudzone kapkejki z lukrem cytrynowym

Odchudzone kapkejki z lukrem cytrynowym
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dieta Kudłaczy - jak kochając jedzenie zrzucić wagę (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania dietetyczne
Kaloryczność:
167 kcal.

Przepis

Kapkejki są czymś wspaniałym, ale można się od nich upaść. Nie rezygnujcie z przyjemności ich jedzenia, zróbcie je w wersji niskokalorycznej. Tylko zjedzcie jeden, a nie całą partię.

Składniki:
200 g mąki ze środkiem spulchniającym
łyżeczka sody oczyszczonej
75 g miałkiego cukru
100 g borówek
skórka otarta z jednej cytryny
150 ml jogurtu naturalnego light
2 łyżki mleka 2%
50 ml oleju słonecznikowego

lukier:
100 g cukru pudru
4 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do foremki na 12 muffinów włożyć papierowe foremki. Mąkę przesiać z sodą do dużej miski, wymieszać z cukrem, borówkami i skórką cytrynową. W środku zrobić dołek. Roztrzepać porządnie jajka, dodać jogurt, mleko i olej, roztrzepać dokładnie. Wymieszać z suchymi składnikami dużą metalową łyżką, do dokładnego połączenia składników. Podzielić ciasto między foremki. Piec na środkowej półce piekarnika przez 16-18 minut, aż kapkejki wyrosną i się podrumienią. Przełożyć na drucianą podstawkę i zostawić do wystygnięcia. Na lukier wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny w małej miseczce na gładką i płynną masę. Łyżką posmarować kapkejki lukrem i zostawić, by stężał, na co najmniej pół godziny.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE