Nadziewane grzyby

Nadziewane grzyby
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis


Masło czosnkowe
50g masła
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Dressing pomidorowy
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 pomidory, obrane, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi, posiekane w drobną kostkę
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
kawałek masła
4 polne pieczarki
2 pomidory, pokrojone w plasterki
4 plasterki sera, może być Cheddar, Gruyere, lub jakiś żółty
odrobina oliwy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie
Mało czosnkowe można zrobić dużo wcześniej. Wystarczy wymieszać składniki, uformować z masła wałek i zawinąć w folię spożywczą. Takie masło można przechowywać w lodówce bardzo długo.
Skarmelizowaną cebulę również można zrobić wcześniej. Trzeba na malutkim ogniu dusić cebulę, aż wydzielą się zawarte w niej cukry i sok. Po jakiś 40 minutach, albo nawet godzinie cebula będzie brązowa i słodka. Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę z octem, podgrzej i wrzuć pomidory. Delikatnie podgrzej, dodaj szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połóż grzyby na blasze kapeluszem do dołu. Nałóż na nie po kilka plasterków masła czosnkowego i wstaw do piekarnika pod grill na kilka minut. Rozłóż na grzybach po 2-3 plasterki pomidora, dopraw solą i pieprzem, skrop odrobiną oliwy i z powrotem wstaw pod gril. Powinny tylko trochę zmięknąć. Wyjmij je i na każdy połóż łyżkę skarmelizowanej cebuli i plasterek sera. Wstaw pod grill, aż ser się lekko roztopi. Połóż pieczarkę na talerz, nałóż na nią sporo pomidorów z dressingu i polej samym dressingiem.

© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE