Młoda ośmiornica z sałatką z mango

Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
Ośmiornica i marynata:
1 kg oczyszczonych młodych ośmiorniczek albo jedna większa (dużą należy najpierw zblanszować)
1 łyżka koperku
1 długie chili
1 łyżeczka startego czosnku
oliwa
pieprz

Sałatka:
1 pokrojone mango
1 pokrojona papaja
2 pokrojone awokado
ćwierć posiekanej czerwonej cebuli
1 długie chili
1 łyżka prażonej szalotki
1 posiekana dymka
szczypta suszonego oregano
garść natki kolendry
garść natki pietruszki
sok z połowy cytryny
sok z limetki
2 łyżki finger lime
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:
Ośmiornicę pokryć składnikami marynaty i odstawić na 20 minut. Osączyć z nadmiaru oliwy i smażyć na patelni grillowej. Kiedy macki się zwiną, odwrócić i smażyć do miękkości.
Składniki sałatki wymieszać w dużej misce.
Podawać z usmażoną ośmiornicą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE