Łosoś z ziołowymi gnocchi

Łosoś z ziołowymi gnocchi
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin i jego ogród (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przepis




Gnocchi:
100 ml wody
4 łyżki masła
1 łyżeczka soli
100 g mąki, przesianej
55 g sera emmental, albo comté, starego
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej szałwii
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 duże jajka

Sos:
250 ml bulionu z kurczaka
3 fasolki szparagowe, posiekane
1 pomidor, obrany ze skórki i posiekany
1 łyżka posiekanych szczypiorku i natki pietruszki
15 g masła
1 filet z łososia wędzonego (cała połówka ryby), w całości
oliwa z oliwek.


Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj gnocchi. W garnku podgrzej wodę, masło i sól, aż masło się roztopi. Natychmiast dodaj mąkę i, cały czas mieszając, podgrzewaj, aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnka. Zdejmij z ognia. Przełóż ciasto do malaksera, dodaj ser i miksuj, aż się połączą. Poczekaj aż ostygnie, dodaj zioła, musztardę, oraz czosnek i ponownie zmiksuj, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je do dużego rękawa cukierniczego. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wciskaj ciasto do wody, tnąc nożyczkami co jakieś 2,5cm. Gotuj przez 2-3 minuty. Przygotuj sos. W średnim rondlu doprowadź bulion do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, dodaj fasolkę, pomidory i zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj masło i wymieszaj. W międzyczasie posmaruj łososia oliwą. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty. Wyjmij i pokrój na kawałki.
Odcedź gnocchi i dodaj de do sosu. Nałóż na talerz gnocchi z sosem. Na wierzch połóż łososia. Podawaj od razu.

Przepis opracowany na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE