Labraks w bezie

Labraks w bezie
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 duży, świeży, wypatroszony labraks (okoń morski)
  • sól
  • pieprz
  • 50 g masła
  • ¼ pęczka koperku
  • kilka listków szałwii
  • skórka starta z ½ cytryny
  • duża szczypta mielonego kuminu
  • 3 białka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rybę myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Miękkie masło łączymy z posiekanym koperkiem, szałwią, skórką z cytryny i kuminem. Do środka ryby wkładamy masę maślaną i odkładamy ją na bok.

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Białka ubijamy na sztywno, w trakcie dosypujemy po łyżce soli. W sumie dodajemy ok. 200 g. Na dno naczynia do zapiekania kładziemy rybę i dokładnie okładamy ją sztywną bezą. Wstawiamy do pieca na ok. 35 minut. Jeśli beza będzie się zbyt mocno przypiekać zmniejszamy temperaturę. Rybę wyciągamy z bezy, porcjujemy i serwujemy, np. z kalafiorem i ciecierzycą (kolejny przepis).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA