Klasyczna tarta cytrynowa

Klasyczna tarta cytrynowa
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
2 godziny

Przepis


Tarta cytrynowa
5 jajek
190 g drobnego cukru
250 ml śmietany kremówki
sok i starta skórka z 4 cytryn,
masło do natłuszczenia formy
mąka do posypania
225 g gotowego słodkiego kruchego ciasta
cukier puder, do posypania

Do kremu z koziego sera
110 g łagodnego koziego twarożku
50 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wbij jajka do miski i delikatnie roztrzep. Dodaj cukier i dobrze utrzyj. Dodaj śmietanę oraz sok z cytryn i ponownie wymieszaj. Przepuść mieszaninę przez sito, a następnie wsyp startą skórkę z cytryny i odstaw na bok. Natłuść masłem formę do tarty o średnicy 20 cm. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na krążek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Za pomocą wałka ostrożnie unieś ciasto nad formą, połóż je na niej i delikatnie ułóż, by przylegało do wewnętrznych ścianek. Brzegi ciasta mają nieznacznie wystawać z formy. Przykryj ciasto arkuszem pergaminu i wsyp na nie ryż, fasolę albo specjalne obciążniki z tworzywa. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Wyjmij z piekarnika, usuń wypełnienie i pergamin, ponownie wstaw ciasto z formą na ok. 5 min, aż ciasto lekko zbrązowieje. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni C i wlej cytrynowe wypełnienie do wnętrza upieczonej formy z ciasta. Piecz około 1 godziny, aż wypełnienie stężeje. Wyjmij tartę z piekarnika i odkrój nadmiar ciasta znad formy. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na około 2 godziny. Nagrzej grill. Oprósz hojnie wierzch tarty cukrem pudrem i wstaw pod grill, żeby się skarmelizował. Starannie wymieszaj w misce kozi ser ze śmietaną i cukrem pudrem. Podaj każdą porcję tarty z łyżką kremu z koziego sera.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE