Kedgeree z wędzonym węgorzem i rakami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 450 ml mleka
- listek laurowy
- 200 g filetów z wędzonego węgorza
- 500 ml bulionu rybnego lub drobiowego
- 1 posiekana cebula
- łyżka curry
- szczypta szafranu
- łyżka kurkumy
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 200 g groszku
- 200 g raków lub krewetek
- 4 ugotowane na twardo jajka
- posiekane
- 25 g masła
- garść natki pietruszki
- drobno posiekane
Przygotowanie:
Wlej mleko do garnka, wrzuć liść laurowy i węgorza. Gdy ryba będzie ugotowana, zdejmij garnek z gazu, żeby jego zawartość ostygła. W drugim garnku podgrzej bulion. Dodaj cebulę, curry, szafran, kurkumę, sól i pieprz. Gotuj przez 10 minut. Dodaj ryż i ponownie zagotuj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 8 minut aż ryż zmięknie i wchłonie płyn. Dodaj do niego węgorza, groszek i krewetki.
Nałóż kedgeree na talerze i posyp posiekanymi jajkiem i pietruszką.
Nałóż kedgeree na talerze i posyp posiekanymi jajkiem i pietruszką.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z ryb
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze