Kedgeree z wędzonym węgorzem i rakami

Kedgeree z wędzonym węgorzem i rakami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 450 ml mleka
  • listek laurowy
  • 200 g filetów z wędzonego węgorza
  • 500 ml bulionu rybnego lub drobiowego
  • 1 posiekana cebula
  • łyżka curry
  • szczypta szafranu
  • łyżka kurkumy
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 200 g groszku
  • 200 g raków lub krewetek
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • posiekane
  • 25 g masła
  • garść natki pietruszki
  • drobno posiekane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka, wrzuć liść laurowy i węgorza. Gdy ryba będzie ugotowana, zdejmij garnek z gazu, żeby jego zawartość ostygła. W drugim garnku podgrzej bulion. Dodaj cebulę, curry, szafran, kurkumę, sól i pieprz. Gotuj przez 10 minut. Dodaj ryż i ponownie zagotuj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 8 minut aż ryż zmięknie i wchłonie płyn. Dodaj do niego węgorza, groszek i krewetki.
Nałóż kedgeree na talerze i posyp posiekanymi jajkiem i pietruszką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA