Jagnięcina z Hajdarabadu

Jagnięcina z Hajdarabadu
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przygotowanie:


Marynata
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka białych nasion maku
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego
1 średnia cebula, grubo pokrojona
2 średnie pomidory, grubo pokrojone

Mięso
800 g jagnięciny z kością, pokrojonej na małe kawałki
3 łyżki oleju roślinnego
¾ łyżeczki nasion czarnuszki
1 łyżeczka nasion kminu
500 ml wody
5-8 zielonych papryczek jalapeño, przeciętych na pół i wypestkowanych
2-3 łyżeczki pasty tamaryndowej
sól do smaku
2 garście posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie
Umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i zmiksować na gładką masę. Włożyć jagnięcinę do marynaty i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać w rondlu dwie łyżki oleju, dodać nasiona czarnuszki i kminu, i prażyć około pół minuty, aż kmin zbrązowieje. Dodać jagnięcinę i gotować na średnim ogniu, często mieszając, 12-15 minut. Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 35-40 minut. Od czasu do czasu mieszać i w razie potrzeby dolać wody. W połowie gotowania rozgrzać na patelni pozostały olej i obsmażyć papryczki, dwie minuty, często mieszając. Przełożyć do jagnięciny. Kiedy jagnięcina będzie miękka, dodać pastę tamaryndową, zamieszać, posolić do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, wlać trochę wody. Dodać świeżą kolendrę, zamieszać i podawać.


Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE