Izraelskie sznycelki z kurczaka z surówką z czerwonej kapusty z jabłkami

Izraelskie sznycelki z kurczaka z surówką z czerwonej kapusty z jabłkami
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka

Składniki:

  • 4 duże piersi z kurczaka, rozkrojone na dwa plastry i rozłożone rozbij je delikatnie płaską stroną tłuczka, by mięso było równej grubości
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku (mielonej gorczycy)
  • 2 roztrzepane jajka
  • 100 g bułki tartej lub zmielonej macy
  • 1 łyżka ziaren sezamu
Surówka:
  • średniej wielkości czerwona kapusta (mniej więcej 300 g), poszatkowana
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 1 marchewka, obrana, pokrojona w słomkę
  • 2 zwarte jabłka deserowe, drobno pokrojone (ale nie starte)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki majonezu czosnkowego (patrz: przepis)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta cukru
Majonez czosnkowy:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wysyp mąkę na duży talerz i wymieszaj z papryką, gorczycą i ½ łyżeczki soli. Na drugi talerz wlej roztrzepane jajka, a w trzecim wymieszaj bułkę tartą i sezam. Obtocz kawałki piersi w mące z przyprawami, strząśnij nadmiar. Zanurz w jajku, a następnie obtocz z bułce tartej z sezamem.

Na dużą patelnię wlej olej, tak, by pokrył dno półcentymetrową warstwą. Rozgrzej na średnim ogniu – to bardzo ważne: w zbyt wysokiej temperaturze panierka przypali się, zanim mięso usmaży się w środku; zbyt niska temperatura z kolei sprawi, że panierka nasiąknie olejem i nie będzie chrupiąca. Smaż plastry piersi przez 3-4 minuty z każdej strony, na rumiano. Być może trzeba będzie to robić partiami – w takim przypadku trzymaj usmażone kawałki w lekko nagrzanym piekarniku, a przed włożeniem kolejnej partii na patelnię doprowadź olej do odpowiedniej temperatury.

Wymieszaj w misce kapustę, marchewkę i cebulę. Pokrojone jabłko skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało i dodaj do kapusty. Posyp kminkiem, wymieszaj starannie. Roztrzep dwie łyżki majonezu z octem, szczyptą cukru oraz soli i pieprzu. Polej surówkę, wymieszaj.

Majonez czosnkowy:
Pokrój bardzo drobno czosnek i rozetrzyj na pastę z odrobiną soli. Przełóż do miski, dodaj żółtka i musztardę, wymieszaj dokładnie. Cały czas roztrzepując, wlewaj olej cienką strużką, aż powstanie emulsja. Wlewaj stopniowo olej aż do końca, nadal roztrzepując. Jeśli majonez wydaje się zbyt gęsty, dodaj kilka kropli ciepłej wody i roztrzep dokładnie przed dolaniem kolejnej partii oleju. Skosztuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem albo cytryną lub octem. Do surówki wykorzystasz 2 łyżki majonezu. Resztę możesz przechowywać w słoiku w lodówce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE