Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Czas przygotowania:
1 godzina, 5 minut

Składniki:

  • 3 szklanki mąki ze środkiem spulchniającym
  • 2 szklanki cukru
  • 1½ łyżeczki ekstraktu wanilii
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki przesianej sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka lub niesłodzonego jogurtu
  • 3 duże jaja
  • 1 szklanka wrzącej kawy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wysmaruj spód i brzegi tortownicy o średnicy 30 cm albo wyłóż pergaminem 2 okrągłe foremki o średnicy 20 cm. Przełóż wszystkie składniki do miski albo robota kuchennego i wymieszaj, aż masło dokładnie się wchłonie. Przelej do przygotowanej foremki i wygładź wierzch. Piecz przez 1 godzinę lub do chwili, gdy patyczek włożony do środka będzie czysty i suchy. Wystudź w foremce. Gotowe ciasto można przechowywać tydzień w lodówce w szczelnym pojemniku albo zamrozić. Przed podaniem posmaruj wierzch masą czekoladową i przybierz świeżymi malinami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

webster 7 lat temu

Ciasto blyskawiczne, pyszne, a la murzynek (bardziej puszyste i lekkie). Z braku mrożonych owoców podałam z łyżeczką dżemu brzoskwiniowego obok. Idealne na "szybkich gości" :)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE