Bułeczki
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miałkiego cukru
  • 2 i pół filiżanki mąki z dodatkiem środka spulchniającego
  • 100 g rodzynek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mieszamy jajka, śmietanę, mleko i skórkę z cytryny. W oddzielnym naczyniu łączymy przesianą mąkę, cukier, sól i rodzynki. Dodajemy płynne składniki do suchych. Wałkujemy ciasto na grubość 2-3 cm i wycinamy kółka. Układamy je na blasze do pieczenia i smarujemy odrobiną mleka. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wygarniamy nasiona ze strączka wanilii i dodajemy je do śmietany. Wsypujemy cukier i ubijamy na sztywno. Podajemy bułeczki ze śmietaną i dżemem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE