Bakłażan z tofu, ryżem i komosą

Bakłażan z tofu, ryżem i komosą
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Przepis


Składnki:
4 łyżki oliwy
4 filiżanki bakłażana
2 łyżki oliwy
duży por
2 ząbki czosnku
1 zielone chili
łyżka imbiru
łyżka posiekanych łodyg kolendry
3 - 4 opakowania dashi
łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki tamari
2 opakowania jedwabistego tofu
8 grzybów shitake
2 łyżki liści kolendry
4 dymki

Przygotowanie:
Bakłażany pokroić na 4-centymetrowe kawałki i podsmażyć na oliwie. Żeby były mniej tłuste można je upiec na grillu albo w piekarniku. Odsączyć na papierowym ręczniku. Por pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, chili, imbir i łodygi kolendry. Smażyć przez minutę. Dołożyć bakłażany. Zalać wodą. Dodać dashi, olej sezamowy i tamari. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dołożyć tofu. Przybrać dymką i natką kolendry. Podawać z komosą ryżową albo brązowym ryżem.

Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE