Zimowa pomidorówka

Zimowa pomidorówka
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.44)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

  • 1 puszka całych pomidorów z puszki (800 1000g)
  • 30 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku (niekoniecznie)
  • 1 średnia marchew
  • pokrojona w małą kostkę
  • 1 łyżka zmielonego czosnku
  • 1 mała cebula
  • przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 litr wywaru lub wody
  • ¼ posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Odcedzić pomidory i zachować zalewę. Pokroić na połówki w nieprzywierającym rondlu, skropić 2 łyżkami oliwy i posypać tymiankiem. Przysmażyć aż będą rumiane, kilkakrotnie przewracając na drugą stronę, ok. 30 minut. Drewnianą łyżką zeskrobać przypieczone kawałki pomidorów z rondla, w razie potrzeby delikatnie podlać wodą. Wlać pozostałą oliwę na głęboką patelnię lub do średniej wielkości rondla, rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić czosnek i smażyć, aż zacznie nabierać koloru, ok. 1 minuty. Dodać marchew i cebulę, posypać solą i pieprzem, smażyć mieszając ok. 5 minut. Wlać wywar lub wodę, przysmażone pomidory i odcedzoną zalewę z pomidorów. Zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć ogień i dalej gotować pod przykryciem, aż warzywa będą bardzo miękkie, 20-30 minut. Posypać natką pietruszki i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE