Szwedzkie klopsiki w sosie śmietanowym

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 600 g mielonej wieprzowiny lub mięsa dzika
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
  • 4 fileciki anchois, drobno posiekane
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sos:
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka konfitury z borówki brusznicy lub galaretki z czerwonej porzeczki
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia. Składniki klopsików, w tym usmażoną cebulę z czosnkiem, włóż do dużej miski i starannie wymieszaj rękoma.
Uformuj klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego – o wadze ok. 40 g. Z podanych proporcji powinny wyjść mniej więcej 24 sztuki.
Rozłóż klopsiki na blasze i wstaw do piekarnika na 12-15 min.
Na dużej patelni stop masło, wsyp mąkę, rozetrzyj z masłem i podsmażaj przez kilka minut, aż powstanie złocista zasmażka. Wlej wino, wymieszaj energicznie, po czym dolewaj partiami bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj śmietanę i konfitury. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij klopsiki z piekarnika i włóż do sosu. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-10 min, by smaki się połączyły. Podawaj posypane koperkiem, z łyżką konfitur z boku i purèe ziemniaczanym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE