Wolno pieczona łopatka z pieczonymi ziemniakami

Wolno pieczona łopatka z pieczonymi ziemniakami
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 cała łopatka wieprzowa (ok. 3 kg)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 kg ziemniaków

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przyprawy, cukier, ocet i oliwę zmiksować w robocie kuchennym na pastę. Pastą natrzeć mięso,  wstawić do lodówki, aby się zamarynowało, na około 3 godziny, najlepiej na noc.

Rozgrzać piekarnik do 140º C. Mięso położyć na kratce ułożonej na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec mięso przez około 6-7 godzin. Można skrócić czas pieczenia  - podnieść temperaturę do 160º C i piec ok. 3 -3,5 godziny.

Ciepłe mięso zdjąć z kratki do pieczenia na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców porwać na nieregularne kawałki. Poszarpane mięso przełożyć na blaszkę do pieczenia, gdzie zebrał się sos i wymieszać dokładnie z sosem.

Ziemniaki pokroić na cząstki, przyprawić solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika razem z łopatką na ostatnie 40 minut. Ziemniaki podawać z mięsem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA