Suflety z rybkami

Suflety z rybkami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
45 minut

Składniki:

  • 50g masła plus do wysmarowania naczyń
  • ½ szklanki mąki
  • 1¾ szklanki mleka
  • szczypta świeżo zmielonego gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczki soli
  • duża szczypta białego pieprzu
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka drobnych rybek z rodziny galaksowatych lub posiekanego
  • wędzonego łososia
  • 2 łyżki drobno posiekanych ziół np. trybuli
  • bazylii lub natki pietruszki
  • 5 białek
  • 6 łyżek śmietany

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Grubo wysmaruj masłem 6 kokilek i wstaw do lodówki do schłodzenia.
W rondlu roztop masło nie doprowadzając do zbrązowienia. Wsyp mąkę, smaż mieszając przez 2 min na gładką masę. Wlej mleko, cały czas mieszając, dosyp gałkę muszkatołową, sól i pieprz, skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aż powstanie bardzo gęsty sos.
Dolej sok z cytryny, wymieszaj. Zdejmij z ognia. Wbijaj po jednym żółtku i rozcieraj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw - masa powinna mieć wyrazisty smak. Dodaj ryby i zioła, wymieszaj.
Do czystej miski wlej białka, ubij pianę. Dodaj jedną czwartą piany do masy z rybami. Dokładnie wymieszaj. Dołóż resztę piany i ostrożnie wymieszaj. Napełnij masą kokilki, przeciągnij kciukiem dookoła krawędzi, żeby suflety równo wyros

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE