Sernik z jeżynami i białą czekoladą

Sernik z jeżynami i białą czekoladą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
coulis:
200 g jeżyn
100 g drobnego cukru
sok z cytryny
1 łyżka wody

ciasto:
300 g białej czekolady
100 g niesolonego masła
250 g herbatników pełnoziarnistych
250 g mascarpone
50 g cukru pudru
300 ml crème fraiche
masło do posmarowania formy

Przygotowanie:
Zrobić coulis: jeżyny wrzucić do rondla, dodać cukier, sok wyciśnięty z pół cytryny i wodę, zamieszać, podgrzewać ok. 10-15 minut na bardzo małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok i rozpadną się na miazgę. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, zmiksować ręcznym blenderem, wylać na sito i przetrzeć. Odstawić do wystygnięcia. Do szklanej miski wsypać połamaną na kawałki czekoladę i stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno miski nie dotykało wody). Zdjąć z ognia, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Włożyć do rondla pokrojone w kostkę, miękkie masło, stopić i odstawić, by ostygło. Herbatniki wrzucić do torby foliowej, pokruszyć wałkiem na drobne okruszki i wsypać do miski. Wlać masło i dobrze wymieszać. Okrągłą foremkę z luźnym dnem posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia (zwrócić uwagę, by włożyć dno wklęsłą stroną do dołu). Wsypać masę z herbatników i mocno ugnieść łyżką lub spodem szklanki. Wstawić na godzinę do lodówki, by spód się zestalił. Wrzucić do miski osączony z serwatki mascarpone, wsypać przesiany cukier puder i krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać crème fraiche i znów krótko zmiksować, wlać czekoladę i delikatnie zmiksować wszystko razem. Wyłożyć masę na spód z herbatników, wygładzić wierzch i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Szerokim nożem, ogrzanym we wrzątku i wytartym do sucha, przesunąć wokół brzegów formy, ostrożnie wypchnąć dno do góry i zsunąć boki. Przesunąć nożem między spodem ciasta i papierem. Przytrzymując papier, delikatnie zsunąć sernik na paterę. Obficie skropić wierzch sernika coulis jeżynowym i czubkiem noża zrobić esy-floresy. Resztę sosu wlać do dzbanuszka i podać z sernikiem.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE